Jazz Class

Jazz subgenres: voor ieder wat wils

Heb je het internet al eens gevraagd welke subgenres er binnen jazz bestaan? Nee? Dat moet je dan voor de grap even doen. I’ll wait.

En? Hoeveel heb je ontdekt? Inmiddels staat mijn teller op zo’n 60 subgenres. Van Indo Jazz tot British Dance Band en van Ska Jazz tot Punk Jazz. Sommige stijlen zijn compleet nieuw voor me, zoals Dark Jazz, Cape Jazz en Acid Jazz. Ik trek een zuur gezicht. Wie weet ten onrechte. Andere stijlen zijn me bekend, zoals Gypsy Jazz. Dat speelde ik graag als kind op m’n dwarsfluit. Of Jazz Rap, daar geniet ik regelmatig van.

Jazz Rap.

De subgenres overlappen op bepaalde punten en verschillen op andere. Obviously natuurlijk. In Latin Jazz is het ritme bijvoorbeeld anders dan in Swing. Soms worden er zelfs compleet nieuwe instrumenten aan een ensemble toegevoegd. Zoals violen en gitaren in Gypsy Jazz. Ook elementen die kenmerkend zijn voor andere genres, zoals Blues, Ska en Funk, zijn populair om in de mix te gooien.

Ska Jazz.

Wat ik me realiseer tijdens deze zoektocht naar de verschillende flavours die de jazz-keuken te bieden heeft, is dat jazz zo breed is als popmuziek. En ik kan me goed voorstellen dat iemand die van het zachte en zwoele geluid van bossanova houdt, zenuwachtig wordt van de snelheid en improvisatie van bebop. Maar zeggen dat jazz niks voor je is zonder alle genres te hebben beluisterd, vind ik te kort door de bocht. Laatst zei iemand dat zeggen dat je niet van jazz houdt “hetzelfde is als zeggen dat je pop niet leuk vindt omdat je muziek van Justin Bieber irritant vindt”. En hij heeft gelijk. Er is écht voor ieder wat wils. Je zal hooguit tijd moeten besteden aan het proeven van alle smaken die jazz te bieden heeft om zo te ontdekken wat jouw lievelingsgerecht is. En dat is precies wat ik nu ga doen. Ciao!

Heb jij een favoriete stroming binnen jazz? Of kun je een bepaalde sound echt niet aanhoren? Laat hieronder een berichtje achter en verras me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *